ФУНДАМЕНТ ПІД ПАМ’ЯТНИК

Для монтажу важких конструкцій потрібно правильно вибрати тип фундаменту і розрахувати навантаження.

Неможливо дати єдино правильну пораду щодо заливання основи під пам’ятник або меморіальний комплекс. Під кожну пам’ятку виробляють індивідуальні розрахунки, засновані на конфігурації надгробків, габаритах, вазі.

Наприклад, маленька стеля, 5 см завширшки, і не більше одного метра у висоту, може бути встановлена ​​без заливання фундаменту, на добре вирівняний і утрамбований грунт. Невеликої кількості цементу достатньо для скріплення та фіксації всіх деталей цієї надгробної конструкції.

Пам’ятник з квітником і декоративними елементами, що не перевищують загальної ваги 200 кілограм, монтують на цементний розчин, покладений по периметру надгробної конструкції.

Масивний меморіальний комплекс із кількох гранітних та мармурових конструкцій, вимагає особливий підхід – точних розрахунків та надійного, міцного фундаменту.

При розрахунках враховують тип ґрунту на цвинтарі. На твердій, кам’янистій ділянці витрата бетонної суміші та арматурного дроту значно нижча, ніж на пухкій, м’якій землі.

ВИДИ ФУНДАМЕНТУ НА МОГИЛУ:

  • Стрічковий з армуванням;
  • Моноліт на всю ділянку із залізобетону;
  • Армований на палях.

Усі три типи дуже надійні. Вони візуально підкреслюють межі ділянки, захищають її від обсипання та розмивання. Така опора береже надгробок від тріщин, перекосів та завалювання. Міцна основа гарантує безпеку та цілісність надгробного комплексу – надовго.

СТРІЧКОВИЙ ФУНДАМЕНТ

Під пам’ятник масивніше за двісті кілограм, або невеликі меморіальні комплекси, заливають стрічковий фундамент. По периметру поховання прокладають траншею, близько двадцяти сантиметрів завширшки і до тридцяти сантиметрів за глибиною.

Заповнюють траншею арматурою, зв’язують її чи зварюють у єдину конструкцію, заливають бетоном. У посиленій установці можна використовувати швелера. Подальший монтаж надгробка виконують після затвердіння бетонної суміші.

Ми рекомендуємо повністю закрити бетонний фундамент кам’яним цоколем або плиткою, щоби він прослужив довше.

МОНОЛІТ

Монолітний фундамент заливають дуже рідко. Як правило, для цього має бути 2 умови:

  1. Дуже потужний, важкий меморіальний комплекс;
  2. Пухкий, м’який ґрунт, нездатний утримати велику вагу.

Під нього копають котлован, глибина якого розраховується індивідуально. В отриману яму монтують металевий каркас, який заливають спеціальною сумішшю. Залізобетонний масив залишають на кілька діб до повного застигання.

На платформу, що вийшла, укладають деталі меморіалу, які фіксуються цементом або спеціальним клеючим складом.

ФУНДАМЕНТ НА ​​СВАЇ

Палево-гвинтовий фундамент вважається найстійкішим. Цей тип основи рекомендується на пучинистих (дисперсних) ґрунтах, з високим рівнем ґрунтових вод.

По кутах ділянки викопують невеликі ями приблизно 40 см глибиною. У кожну яму встановлюється паля з гвинтом на кінці. Гвинтову палю вирівнюють за рівнем у двох площинах. Потім основа ями присипається щебенем, для фіксації положення труби. Після цього її акуратно вкручують у ґрунт і фіксують бетонним складом.

Верхня частина вкручених паль розмічають за рівнем і зрізають надлишки. Палі всередині пустотілі, тому їх потрібно залити спеціальним цементним розчином або піскобетонною сумішшю. Марка цементу від М200 до М300 залежно від ваги меморіального комплексу. Потрібно почекати кілька днів, доки застигне розчин.

На стовпчики, що виходять, кріпляться швелера або бетонні блоки. Вся залізна конструкція покривається антикорозійним складом у два шари. На готовий фундамент, що трохи піднімається над ґрунтом, монтують масивний меморіальний комплекс.

First Name
Last Name
Email
Message
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.